Hanne Lydolph behandler

Virker din fordøjelse godt eller har du tit problemer?

Som zoneterapeut møder jeg ofte klienter, som har problemer med fordøjelsen. Nogle lider tit af forstoppelse, andre har mere alvorlige lidelser i tarmsystemet.

Det er vigtigt, at fordøjelsen fungerer, som den skal, så vi optager næring fra vores mad og samtidig styrker immunforsvaret. Derfor arbejder jeg ofte på zonerne for hele fordøjelsessystemet og i særdeleshed på zonen for tyktarmen, da det ofte er i tyktarmen, det største problem umiddelbart ligger. Problemerne kan også stamme fra mavesækken, hvis klienten mangler tilstrækkeligt med mavesyrer, fordøjelsessafter eller enzymer, hvilket medfører, at det bliver svært at fordøje maden tilstrækkeligt, og den delvist fordøjede mad udvikler “luft i maven” og klumper sig sammen, når den kommer videre i vores 9 m lange tarmkanal – særligt hvis tarmbakterierne også er utilstrækkelig.

Ny forskning viser, at langvarig brug af antibiotika kan udrydde tarmbakterierne så effektivt, at der stadig mangler væsentlige bakteriestammer efter 6 måneder.

Manglende tarmbakterier kan resultere i lidelser som: irriteret tyktarm, fødevareintolerence, hudsygdomme, allergier, dårligt immunforsvar mm. I værste fald kan kroppens produktion af stresshormoner øges, og derved bringe kroppen i en slags alarmberedskab, som bevirker, at tarmvæggen blive mere gennemtrængelig og skadelige stoffer kan trænge ud i blodbanen og skabe inflammation i kroppen.

Zoneterapi kan lindre mange fordøjelsesproblemer og sætte gang i en træg fordøjelse, og det er min erfaring, at gentagende behandlinger med tiden også kan lindre de mere alvorlige lidelser.

Du kan også selv være med til at gøre noget godt for din fordøjelse ved at spise masser af grøntsager, som indeholder fibre (og præbiotika, som er det bakterierne lever af) og ved at drikke 1-2 l vand om dagen samt få nok motion.

Hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan du tage mælkesyrebakterier (også kaldet probiotika). Disse findes i mange forskellige bakteriesammensætninger i tabletter og pulver, og i flydende form under navne som Vitabiosa og Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark (beregnet til lindring af gener i overgangsalderen). Desuden virker peppermynteolie godt mod irriteret tyktarm og alle inflammatoriske tarmsygdomme, og kardemommedråber kan ligeledes lindre. Endelig findes der nogle få bakteriekulturer i forskellige syrnede mælkeprodukter.